NEA

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ


Ο άνθρωπος έρχεται στη ζωή χωρίς να το θέλει και φεύγει χωρίς να το επιδιώκει. 
Ο μεγάλος Κρητικός Νίκος Καζαντζάκης, το μεσοδιάστημα αυτό, το χαρακτήρισε, ζωή.
Κι αυτή τη ζωή ερχόμαστε να διαχειριστούμε.

Τα δεδομένα πολλά. Οι περιπτώσεις ποικίλες και διαφορετικές.
Η διαδρομή της ζωής γνωστή, συνηθισμένη, κατανοητή με όρους και κανόνες.
Όχι για όλους το ίδιο. Η έννοια της ισότητας ισχύει μέχρις ενός σημείου.

Οι εξαιρέσεις αλλοιώνουν το αποτέλεσμα και οι συνθήκες διαφοροποιούνται αναλόγως.
Κοινωνική θέση, οικονομική κατάσταση, πολιτικές φιλίες, ρυθμίζουν τύχες και συμπεριφορές.
Συχνά η κοινωνική θέση είναι προσόν. Το χρήμα όμως πάντα κυβερνά και ο κάτοχός του κινεί γη και ουρανό κατά το δοκούν.

Υπάρχει τρόπος και σχέδιο για την απόκτηση και καταξίωση της κοινωνικής θέσης;
Συχνά πρωταρχικό ρόλο παίζει η οικογένεια. Όσο πιο πολύ σε βάθος χρόνου είναι οι ρίζες της ,τόσο ευκολότερο γίνεται και η αναγνώριση της κοινωνικής σου θέσης.
Παράλληλα οι επιφανείς φίλοι, στηρίζουν με θέρμη και πάθος την καταξίωσή σου δημιουργώντας μια ακόμα θέση προς ισχυροποίησης της θέσεώς των.

Πολλές φορές οι δυο περιπτώσεις συνυπάρχουν αρμονικά οπότε η καταξίωση έρχεται να επιβεβαιώσει τη συνύπαρξη των γενεών.
Θεωρητικά και πρακτικά σημαίνει ότι έχεις δίπλα σου ανθρώπους δικούς σου.

Σε αγαπούν, σε σέβονται, σε εκτιμούν. Χαίρονται στη χαρά και στην επιτυχία σου, συμμερίζονται τη στενοχώρια σου και είναι κοντά σου με όλες τους τις δυνάμεις στις δύσκολες στιγμές σου. Στηρίζεσαι σ’ αυτούς και παίρνεις δύναμη και κουράγιο απ’ αυτούς.
Αλλά καθώς τους γνωρίζεις καλύτερα, δένεσαι μαζί τους και η ισχύς εν τη ενώσει ( κατά τας γραφάς) δημιουργεί προπύργια και θεμέλια ισχυρά που δύσκολα οι κακοτοπιές της ζωής μπορούν να κλονίσουν.

Κάθε νόμισμα όμως έχει δυο όψεις.
Παντού και πάντα θα υπάρχουν τα ανθρωπάκια. Οι άνθρωποι δούλοι, αυτοί που έχουν για προσόν τους την ευλυγισία της μέσης σε κάθε περίπτωση και πολλές φορές εκδηλώνονται τόσο αυθόρμητα που προκαλούν το γέλιο και δεν το καταλαβαίνουν.

Δεν είναι εχθροί σου. Είναι άνθρωποι δικοί σου. Άνθρωποι του περιβάλλοντός σου, άνθρωποι που είναι δίπλα σου, κοντά σου, συνήθως ευεργετηθέντες και αρκετές φορές αμειβόμενοι από σένα.
Αν ήταν εχθροί σου θα τους γνώριζες. Θα ήξερες να προφυλαχτείς από τα βέλη τους και θα είχαν την ανάλογη προσοχή σου στραμμένη επάνω τους. Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η άμυνά σου είναι ευάλωτη και η εμπιστοσύνη σου έχει κλονιστεί ίσως και σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα έχουν εκφράσει την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό σου.

Αυτοί είναι οι χειρότεροι εχθροί σου. Γιατί σε κάθε βήμα τους θα σε υμνούν και θα θριαμβολογούν για σένα. Στην πρώτη ευκαιρία όμως που θα τους δοθεί θα χύσουν το δηλητήριο που κρύβουν μέσα τους επιβεβαιώνοντας τον τίτλο της οχιάς που τους έχουν αποδώσει οι γνωρίζοντες τις συνήθειές τους.
Προχώρα λοιπόν φίλε καλέ τη ζωή σου, γνωρίζοντας ότι θα περπατάς περήφανα στους δρόμους αλλά δίπλα σου θα βαδίζουν άνθρωποι και ανθρωπάκια. Προσπάθησε με επιμονή  και υπομονή να τους εντοπίσεις και να παραδόσεις στη χλεύη της κοινωνίας αυτούς που το επιζητούν και το αξίζουν.

Παύλος  Χαϊκάλης  
Pavlos Chaikalis - rooMind

1 σχόλιο:

  1. Fani Patmos31/12/17

    Τις περισσότερες φορές οι οχιές κρύβονται εκεί που δεν υπολογίζεις. Σε φίλους,οικογενειακό περιβάλλον, δουλειά. Οταν τους καταλάβεις το κακό έχει γίνει ήδη τις περισσότερες φορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Αν επιθυμείτε να σχολιάσετε άμεσα χωρίς σύνδεση, επιλέξτε από το μενού "υποβολή σχολίου ως" το πεδίο (ανώνυμος) ή (όνομα/url) και συμπληρώστε απλά το όνομα σας.
Όλα τα σχόλια περνούν από έγκριση πριν δημοσιευτούν.
Αν επιθυμείτε να συνδεθείτε με το DISQUS ή το FACEBOOK έχετε τη δυνατότητα από το μενού επιλογής σχολίων