NEA

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ


Είναι γεγονός ότι αυτές τις μέρες είναι η πιο δημοφιλής ευχή για όλους μας. Η ανταλλαγή ευχών πάει κι έρχεται με επίκεντρο τη χρονιά που έρχεται και που όλοι ελπίζουμε να φέρει πάντα κάτι καλό.

Τι σημαίνει όμως καλή χρονιά;Τι είναι αυτό το καλό που περιμένουμε;

Το τι είναι αυτό το καλό, το έχουμε προσδιορίσει στην υγεία,στην ειρήνη,και στην ευτυχία γενικα.Σε όλα τα θετικά δηλαδη.

Είναι σίγουρο πια ότι μια αρρώστια,μια απώλεια,οιασδήποτε μορφής,ένα ατύχημα,σηματοδοτεί ότι η χρονιά δεν θα είναι ή δεν ήταν καλή.Προσδοκούμε όλα τα θετικά που σημαίνουν μόνο καλά για μας,και απευχώμαστε τα δυσάρεστα αρνητικά διότι δεν σημαίνουν τίποτα.Απλά μόνο προβλήματα και στεναχώριες.

Και από μία πλευρά καλά κάνουμε.Είναι όμως έτσι;

Αν συγκρίνουμε τις χρονιές που πέρασαν μπορούμε να διακρίνουμε αν ήταν καλές ή άσχημες;

Τα παληά χρόνια δεν είχαμε τις σημερινές ανέσεις,ούτε τα τεχνολογικά επιτεύγματα.Η επικοινωνία δύσκολη,οι μεταφορές με εμπόδια,πολλές φορές έλλειψη αγαθών,χωρίς τηλεόραση,κινητά,διαδίκτυο κλπ.

Σε προσωπικό επιπεδο άλλες χρονιές ήταν γεμάτες προβλήματα και άλλες μέσα στη χαρά.

Ήταν καλές χρονιές;Αν όχι,τοτε γιατι λέμε κάθε πέρυσι και καλύτερα;Που εστιάζουμε το καλύτερα;Γιατί μας πνίγουν οι αναμνήσεις όσον αφορά το παρελθόν;Μήπως οι ανθρώπινες αξίες κάνουν τελικά τη διαφορά;

Και αν τα σημερινά παιδιά δεν μπορούν να κατανοήσουν το παρελθόν που δεν έζησαν,στα επόμενα χρόνια θα αναπολούν το σήμερα; Θα είναι άραγε το δικό τους μέλλον τόσο καλό, ώστε να μην νοσταλγούν το παρελθόν τους;Θα μπορέσουν να χτίσουν τις δικές τους αξίες και να θωρακίσουν το μέλλον τους;Μακάρι.

Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν συνειδητοποιήσει πράγματα από το σήμερα, και θα βελτιώσουν το αύριο.

Αυτό που θα έπρεπε να έχουμε κάνει και μεις.Να έχουμε συνειδητοποιήσει τα χρόνια που πέρασαν.
Πόσοι απο μας άραγε ανέλυσαν μια επιτυχία ή αποτυχία,ένα καλό ή κακό συμβάν;
Ήταν τυχαίο είπαμε και το αφήσαμε έτσι στη τύχη του.
Αλήθεια τα γεγονότα μιας χρονιάς ειναι τυχαία ή θέλουν να μας δείξουν κάτι;
Σε παγκόσμιο ή προσωπικό επίπεδο.Τα σκεφτήκαμε άραγε;Τα αναλύσαμε ποτέ;

Αλήθεια που πήγαν οι αγώνες που έγιναν τις χρονιές που πέρασαν;πως εξελίχθη η πνευματική πορεια ενός λαού που είχε τέτοιους οδηγούς;γιατί το άγχος έγινε κύριο συστατικό της ζωής μας;γιατί κάποτε κοιτούσαμε τους ανθρώπους στα μάτια, και τώρα είμαστε σκυμένοι πάνω σε οθόνες,και δεν βλέπουμε τι συμβαίνει γύρω μας;

Η εξέλιξη των πραγμάτων είναι φυσικό φαινόμενο και επιβάλλεται μπορώ να πω.Σε υλικό επίπεδο.Σε πνευματικό τι γίνεται;Εκεί δεν επιβάλλεται μόνο.Απαιτείται θάλεγα.Η ανέλιξη της ψυχής είναι περισσότερο αναγκαίο από οτιδήποτε άλλο.

Και αυτό γίνεται μόνο με συνειδητοποίηση της ζωής.

Και η ζωή δεν έχει μόνο καλά,έχει και άσχημα.Και ίσως αυτά να είναι πιο σημαντικά.Ίσως αυτά να είναι που μας δίνουν δύναμη,διαμορφώνουν χαρακτήρες και δημιουργούν τείχη για αποφυγή δυσάρεστων γεγονότων στο μέλλον.Ίσως αυτό να είναι το μάθημα που χρειαζόμαστε όλοι για να αποφύγουμε τα χειρότερα μπροστά μας.Ίσως τα άσχημα μας δείχνουν δρόμους βελτίωσης.

Γιατι τα άσχημα και τα όμορφα είναι μαθήματα ζωής.Και τα χρειαζομαστε το ίδιο.

Αυτά είναι η ισορροπία που τόσο έχουμε ανάγκη.

Μήπως λοιπόν μια καλή χρονιά έχει ανάγκη από ισορροπίες;

Μήπως έχει ανάγκη από συνειδητοποίηση των καταστασεων;

Μήπως χρειάζεται αποδοχή των γεγονότων,και η ισορροπια που μας έρχεται, μέσα από σκέψη, δημιουργήσει την εσωτερική ειρήνη βαθειά στη ψυχή μας,αρα και ψυχική υγεία;Μήπως αυτή τελικά είναι η ευτυχία που ευχόμαστε;

Μήπως η συνειδητοποίηση είναι το κλειδί για τη πόρτα στο φως του μέλλοντος;

Όπως και να έχει……….


ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Παύλος  Χαϊκάλης  
Pavlos Chaikalis - rooMind

2 σχόλια:

  1. Manos Kritsotakis1/1/18

    Καλή Χρονιά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. xpigasos2/1/18

    Έχουμε χάσει την αισιοδοξία σαν λαός. Χειρότερο από το να φοβάσαι το μέλλον είναι να μην έχεις τίποτα να περιμένεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Αν επιθυμείτε να σχολιάσετε άμεσα χωρίς σύνδεση, επιλέξτε από το μενού "υποβολή σχολίου ως" το πεδίο (ανώνυμος) ή (όνομα/url) και συμπληρώστε απλά το όνομα σας.
Όλα τα σχόλια περνούν από έγκριση πριν δημοσιευτούν.
Αν επιθυμείτε να συνδεθείτε με το DISQUS ή το FACEBOOK έχετε τη δυνατότητα από το μενού επιλογής σχολίων