NEA

ΚΑΤΑΚΟΛΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΤΟΠΙΟ


Κατάκολο, 
ένα μέρος που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά και την ιστορία.
Γραφικό, με έντονο το παραδοσιακό χρώμα, συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Ο επισκέπτης έχει πολλές επιλογές για να γεμίσει τον ελεύθερο χρόνο του ή να περάσει ευχάριστα τις διακοπές του.

Αναμφισβήτητα το Κατάκολο είναι ένα μέρος, που κανείς χρειάζεται αρκετό χρόνο για να εξερευνήσει τις ομορφιές του και να ανακαλύψει τη μαγεία του, δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι όποιος περνάει λίγο χρόνο εδώ, φεύγοντας έχει πάντα στο νου του την επιστροφή. Δίκαια λοιπόν. το Κατάκολο είναι από τους δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κατακλύζεται από πλήθος επισκεπτών, καθώς πλην αυτών που παραδοσιακά περνούν τις διακοπές τους εδώ, εκατοντάδες κρουαζιερόπλοια αποβιβάζουν χιλιάδες τουριστών, που περνούν μέρος των διακοπών τους εδώ. Και το χειμώνα όμως, το Κατάκολο αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για όσους επιζητούν τη χαλάρωση και την ηρεμία.Δεν έχετε λοιπόν παρά να διαπιστώσετε τη γοητεία που ασκεί αυτό το μέρος, πιστέψτε μας κάθε σας βήμα εδώ θα σας δικαιώσει για την επιλογή σας!

Ιστορία
    Το Κατάκολο των αρχαίων χρόνων εντοπίζεται στην περιοχή της αρχαίας Φείας, πόλη τοποθετημένη στην παραλία του σημερινού Αγίου Ανδρέα. Αποτελούσε το δεύτερο λιμάνι της Ηλείας μετά την Κυλλήνη. Κατά τα Ομηρικά χρόνια αποτελούσε φρούριο κοντά στον ποταμό Ιάρδανο, ενώ κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο (β' μισό του 5ου π.Χ αιώνα) ήταν ορμητήριο των Αθηναίων για να αλώσουν την Ηλεία.

Το λιμάνι χάθηκε μέσα στη θάλασσα κατά τον ισχυρό σεισμό του 6ου μ.Χ αιώνα, ενώ τα νησάκια Τηγάνι και Κόρακας διακρίνονται ακόμα από τον όρμο του Αγίου Ανδρέα. Έχουν βρεθεί όστρακα όλων των εποχών, από τη Νεολιθική έως τη Ρωμαϊκή περίοδο. Η περιοχή είχε σπουδαίο στρατηγικό ρόλο και κατά τη Βυζαντινή και Μεσαιωνική περίοδο, καθώς στα απομεινάρια της αρχαίας ακρόπολης οι Βιλλεαρδουίνοι έχτισαν το μαγευτικό Ποντικόκαστρο.


Μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό το κέντρο του Κατακόλου μετατοπίστηκε στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα οπότε πήρε και τη σημερινή του ονομασία. Αποτελούσε εκείνη την περίοδο ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας για την εξαγωγή σταφίδας, του σημαντικότερου εξαγώγιμου προϊόντος της Ελλάδας. Σήμερα το λιμάνι εξακολουθεί να παίζει σπουδαίο ρόλο κυρίως όμως τουριστικό.


Σύμφωνα με την παράδοση κατά τη νεότερη ιστορία το Κατάκολο αποτελούσε τόπο εξορίας κατά κάποιο τρόπο για περιθωριακά άτομα ή άτομα μη αποδεκτά από τις κοινωνίες της Ζακύνθου και της Κεφαλλονιάς. Έτσι έστελναν αυτούς τους ανθρώπους εδώ χρησιμοποιώντας τη φράση "άι κατά κώλου" με προφανή υποτιμητικό τόνο. Έτσι σιγά σιγά η περιοχή πήρε το όνομα Κατάκωλον, για να καλωπιστεί λεκτικά στις μέρες μας και να γίνει Κατάκολο.
Ξεχωριστής ιστορικής σημασίας και άξια αναφοράς είναι η σιδηροδρομική γραμμή Πύργου-Κατακόλου.


Η λειτουργία της ξεκίνησε το Νοέμβριο του 1882 και ήταν η δεύτερη γραμμή που κατασκευάστηκε στη χώρα μετά τη γραμμή Αθήνα- Πειραιάς. Αιτία ήταν οι εξαγωγές σταφίδας, οι οποίες αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά από την καταστροφή των γαλλικών καλλιεργειών από φυλλοξήρα. Η γραμμή είχε μήκος 12,5 χιλιόμετρα και κατασκευάστηκε από τον μηχανικό Α. Στρέιτ. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Πιστωτική Τράπεζα ύστερα από νόμο της κυβέρνησης Κουμουνδούρου. Η κρίση στην παραγωγή σταφίδας το 1896 επηρέασε και το σιδηρόδρομο δημιουργώντας του προβλήματα.

Ο "Σιδηρόδρομος Πύργου- Κατακόλου" (ΣΠΚ) όμως συνέχισε τη λειτουργία του και το 1951 πέρασε στη διοίκηση του ΣΠΑΠ (Σιδηρόδρομοι Πειραιώς- Αθηνών- Πελοποννήσου).
Η γραμμή έκλεισε τον Αύγουστο του 1998 για να επανεκκινήσει, ύστερα από αναβάθμιση του δικτύου το 2007, έχοντας πλέον οι επιβάτες τη δυνατότητα να ταξιδεύουν απευθείας στην Ολυμπία με ενδιάμεσο σταθμό τον Πύργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Αν επιθυμείτε να σχολιάσετε άμεσα χωρίς σύνδεση, επιλέξτε από το μενού "υποβολή σχολίου ως" το πεδίο (ανώνυμος) ή (όνομα/url) και συμπληρώστε απλά το όνομα σας.
Όλα τα σχόλια περνούν από έγκριση πριν δημοσιευτούν.
Αν επιθυμείτε να συνδεθείτε με το DISQUS ή το FACEBOOK έχετε τη δυνατότητα από το μενού επιλογής σχολίων