NEA

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΝΗΜΕΣ


Το Μακεδονικό και πάλι σε πρώτο πλάνο.
Άρχισαν και πάλι συζητήσεις, και πάλι τα γνωστά.
Αν και πέρασαν πάνω από δέκα χρόνια,και επειδή το θέμα δεν ξεχάστηκε,καλό θα ήταν να θυμηθούμε λίγο την ιστορία,όχι μόνο των γεγονότων αλλά και της ίδιας της Μακεδονίας.
Μετά την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του Μακεδονικού κράτους τον 4ο αιώνα π.χ, επι Φιλίππου,όρια του υπήρξαν νοτίως η θάλασσα του Αιγαίου,ο Όλυμπος και τα Καμβούνια,δυτικά η Πίνδος,η Πρέσπα,και η Οχρίδα,βόρεια το Ιλλυρικό όρος και ο Όρβηλος,ανατολικά δε η Ροδόπη και η κάτω πλευρά του Νέστου μέχρι των εκβολών του στο Αιγαίο. 
Αυτά τα σύνορα εθεωρήθησαν δεδομένα σε όλες τις περιόδους της ιστορίας και αναγνωρίσθηκαν από τους ιστορικούς του σήμερα.
Τα σύνορα των βαλκανικών χωρών καθορίσθηκαν δε οριστικώς το 1919.Κατόπιν αυτού η γεωγραφική έννοια της περιχής Μακεδονία είναι κατανεμημένη μεταξύ Ελλάδας,Βουλγαρίας,Αλβανίας και της πρωην Γιουγκοσλαβίας.Η Ελλάδα κατέχει το μεγαλύτερο μέρος της.Εδώ βρίσκονται και οι πόλεις που έχουν διατελέσει και πρωτεύουσες της Μακεδονίας.{Αιγαί,Πέλλα,Δίον,Θεσσαλονίκη}
Το 1944 ρυθμίζοντας τα πολιτικά της πράγματα η Γιουγκοσλαβία,αποδίδει υπερδιπλάσια εκταση στο μικρο ομόσπονδο κράτος που ονομάζετο <<Μακεδονία>>, προσαρτώντας εδάφη τα οποία δεν ανήκαν ποτέ εις το γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας.Όρισε δε ως πρωτεύουσα τα Σκόπια.
Στην άλλη πλευρά,η Βουλγαρία κατέχει το 5% του εδάφους,που αποκαλείται Μακεδονία του Πιρίν,{Ορβήλου}.
Εφ όσον αυτές χώρες αναγνώριζαν τα μεταξύ τους σύνορα,Μακεδονικό πρόβλημα δεν υπήρχε.
Το πρόβλημα προκύπτει σήμερα,και επικεντρώνεται στην υπόθεση ότι οι Μακεδόνες αποτελούν χωριστό έθνος, με ιδιαίτερη γλώσσα,την Μακεδονική. Μακεδονία δε,είναι ο γεωγραφικός χώρος όπου κατοικεί το έθνος αυτό.
Σήμερα το κρατίδιο αυτό ζητά την αναγνώριση με το όνομα Μακεδονία.Δικαιούται όμως να το χρησιμοποιεί;;
Κάθε νέο κράτος είτε επινοεί ένα νέο όνομα,πράγμα που δεν έκαναν τα Σκόπια,είτε λαμβάνει ένα γνωστό όνομα όπως έκαναν αυτοί.Το γνωστό όμως όνομα,για να επιτραπεί η χρήση του, πρέπει να ανήκει στο γεωγραφικο χώρο του νέου κράτους,όπως στη περίπτωση της Κροατίας,ή να προέρχεται από την ιστορία του λαου,όπως του Ισραήλ.
Οι Σκοπιανοί δεν ακολούθησαν κανένα δρόμο από αυτούς.
Κατ’ αρχάς ο χώρος της Δημοκρατίας των Σκοπίων ποτέ στην ιστορία δεν φέρεται ως Μακεδονία.Όλη η περοχή από τη γραμμή νοτίως των Σκοπίων εως την Νις αποτελούσε επικράτεια των Δαρδάνων,ενός από τα ισχυρότερα Ιλλυρικά φύλα,ήταν δλδ,Δαρδανία.Η περιοχη εξ άλλου νοτίως των Σκοπίων έως τα όρια της Πελαγονίας,αποτελουσε την Παιονια.Η Μακεδονία απλώνεται νοτίως αυτών των περιοχών.
Τα Σκόπια και όλη η Δαρδανία,όχι μόνο δεν ανήκε στη Μακεδονία αλλα ούτε καν στη διοίκησή της.Υπαγόταν στη διοίκηση της Δακίας.
Τον Σεπτέμβριο του 860 μ.χ,ο Πάπας Νικόλαος Α΄σε επιστολή του στον Αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ΄στο Βυζάντιο,απαιτώντας να επιστραφούν εις την δικαιοδοσίαν του οι επαρχίες του Ανατολικού Ιλλυρικού οι οποίες είχαν αποσπασθεί από τη  δικαιοδοσία της Ρώμης πριν 100 χρόνια,τις αναφέρει όλες ονομαστικά και μεταξύ αυτών και τη Δαρδανία,με πρωτεύουσα τα Σκόπια.Σαν χωριστή επαρχία,εκτός των ορίων της Μακεδονίας.
Λανθασμένα η ιστοριογραφία του 19ου αιώνα αναφέρει ότι οι Μακεδόνες δεν ήταν ακραιφνείς Έλληνες και ότι ήταν συγγενές φύλο με τους Ιλλυριούς.Και πάλι αυτό αν ήταν σωστό,οι Σλαβομακεδόνες δεν υφίστανται, δεδομένου ότι οι Σλάβοι έφτασαν στο χώρο 1400 έτη μετά την εμφάνιση του ονόματος των Μακεδόνων.Όταν δε έφτασαν οι Σλάβοι, βρήκαν μόνο ελληνόφωνους κατοίκους με ελληνοχριστιανική συνείδηση.
Αλλά και οι Αρχαίοι μακεδόνες ήταν ακραιφνείς Έλληνες  και ως Έλληνες εγίνοντο δεκτοί στους ολυμπιακούς αγώνες.
Τέλος,ο μεγάλος Σλαβος ιστορικός,Jirecek στην ιστορία των Σέρβων,τονίζει ότι το αρχαίο βασίλειο των Μακεδόνων ήταν μεγάλη ελληνική δύναμις.
Υπάρχει κάτι που δεν είναι κατανοητό ,ότι τα Σκόπια δεν ήταν ΠΟΤΕ Μακεδονία;;
Όπως και ότι η γύρω περιοχή δεν είχε ποτέ διοικητικά σχέση με τους Μακεδόνες;; 


Στις 16 Δεκεμβρίου 1991, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης ψήφισε ομόφωνα ότι δεν θα αναγνωρίσουν όνομα για το νοτιότερο άκρο της Γιουγκοσλαβίας που μπορεί να εμπεριέχει «εδαφικές διεκδικήσεις στο μέλλον» και συμφώνησαν με τους τρεις όρους που έθεσε η Ελλάδα. ...

«α) Να αλλάξει η ονομασία «Μακεδονία» β) Να αναγνωρίσει ότι δεν έχει εδαφικές βλέψεις κατά της Ελλάδας γ) Να αναγνωρίσει ότι στην Ελλάδα δε υπάρχει «μακεδονική μειονότητα». ...

Δεν εχω καμμία δίαθεση για πολιτικούς σχολιασμούς.Αφήνεται στην εκτίμησή σας το όλο θέμα.
Μετά από ένα χρόνο και κάτι,και μετά από διαβουλεύσεις που έχουν πολύ παρασκήνιο (αποπομπή Σαμαρά,διαμεσολάβηση Μητσοτάκη-Πινέϊρο για υιοθέτηση διπλής ονομασίας )κ.λ.π. έχουμε την εξής τοποθέτηση.

«Η πολιτική ηγεσία της χώρας, με εξαίρεση το ΚΚΕ, συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνο εάν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ στις 16 Δεκεμβρίου του 1991, με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν υπάρχει η λέξη Μακεδονία».

Αυτή ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, μετά την ιστορική σύσκεψη πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου του 1992, ώστε να βρεθεί μία κοινή γραμμή στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Τελικά η μάσκα έπεσε. Στις 7 Απριλίου 1993 επίσημα πια, με επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εν ονόματι της τότε Ελληνικής Κυβέρνησης, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, ανήγγειλε γραπτώς στα Ηνωμένα Έθνη ότι η Ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται την συμβιβαστική πρόταση με την οποία τα Ηνωμένα Έθνη θα αναγνωρίσουν το νοτιότερο τμήμα της πρώην Γιουγκοσλαβίας ως νέο κράτος με την ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Την ίδια μέρα, στις 7 Απριλίου 1993 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε την αναγνώριση του νέου κράτους και φυσικά έτσι ψήφισε και ο αντιπρόσωπος της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη, έτσι ψήφισε και η Ελλάδα! Να ονομαστούν τα Σκόπια «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.»

Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι το όνομα πουλήθηκε εκ των έσω.Και έχουν μεγάλο δίκιο.Κάποιοι έπαιξαν βρώμικο παιχνίδι και έδωσαν πάτημα στα Σκόπια να διεκδικούν πράγματα και καταστάσεις.Όπως χάθηκε η Κύπρος.Όπως χάθηκε και χάνεται η ελληνικη γλώσσα.Όπως κάποιοι στη συνθήκη της Μαδρίτης αναγνώριζαν ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα βρούν την άκρη.Μόνο που θα είναι αργά φοβάμαι.

Μετά από τόσα χρόνια αναμασάται η ίδια τροφή.Κολλημένοι στη σύνθετη ονομασία.

Και κάποιοι επιμένουν να δώσουν το όνομα.Να δώσουν κάτι που μας ανήκει αιώνες τώρα.

Κανένα δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός για την ιστορία του.Για να μην ανέβουν οι τόνοι;;

Γιατι φοβούνται;;Κανείς δεν ξέρει τι παίζεται.

Φυσικά και η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τα Σκόπια.Απλά κινδυνεύει από την ανάπτυξη δυνάμεων στη γύρω περιοχή,το όραμα μιας μεγάλης Μακεδονίας που έχουν κάποιοι,και την δική μας παντελή έλλειψη Εθνικού σχεδιασμού για τέτοια θέματα.

Το θέμα θάρθει στη Βουλή.Τι κι αν δεν το ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ;;Που ποτέ δεν ξέρεις.

Είμαι σίγουρος ότι θα περάσει όπως πέρασαν τόσα. Χρόνια τώρα.!!!!

Άλλη μια ήττα στην Εθνική μας κυριαρχία.Άλλη μια ήττα στη ψυχή μας

Το αν το αξίζει να δώσουμε το όνομα, είναι κάτι που θα πονάει βαθειά μέσα μας και δεν θα περάσει ΠΟΤΕ.

Παύλος  Χαϊκάλης
1 σχόλιο:

  1. Ανταίος6/1/18

    Φταίμε όμως κι εμείς. Θα θυμηθώ το 1977 που ο αδερφός μου είχε εισαχθεί στη Σχολή Ευελπίδων και ως παιδί περιεργαζόμουν τα βιβλία του. Είχα δει ένα κεφάλαιο να αναφέρεται στο Μακεδονικό ζήτημα. Είχε μια φωτογραφία προπαγανδιστική που έλεγε "ελευθερία στους Μακεδόνες" Θυμάμαι τον είχα ρωτήσει αν η Μακεδονία ήταν σκλαβωμένη. Μου είχε απαντήσει "Δεν θα καταλάβεις" Ακόμα δεν καταλαβαίνω γιατί κανείς δεν θέλησε να κλείσει αυτό το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Αν επιθυμείτε να σχολιάσετε άμεσα χωρίς σύνδεση, επιλέξτε από το μενού "υποβολή σχολίου ως" το πεδίο (ανώνυμος) ή (όνομα/url) και συμπληρώστε απλά το όνομα σας.
Όλα τα σχόλια περνούν από έγκριση πριν δημοσιευτούν.
Αν επιθυμείτε να συνδεθείτε με το DISQUS ή το FACEBOOK έχετε τη δυνατότητα από το μενού επιλογής σχολίων