NEA

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΙΧΑ ΤΗ ΜΥΤΗ ΤΟΥ ΠΙΝΟΚΙΟ


Νίκος Τουμαζάτος

«Θα ήθελα να είχα τη μύτη του πινόκιο»!


Συνέντευξη στην Παναγιώτα Ιωάννου

Με τον Νίκο μεγαλώσαμε μαζί…. μια πόρτα που λέμε!

Ίδιες εικόνες, ίδιοι άνθρωποι γύρω μας , και ίδιες σχεδόν αναμνήσεις, και το κυριότερο μια βαθιά αγάπη ανάμεσά μας που δε έχει τίποτα να ζηλέψει από την αγάπη των αδερφιών. Τώρα που μεγαλώσαμε και πήραμε ο καθένας τον δρόμο του μπορώ να το πω με μεγάλη σιγουριά : Είμαι πολύ περήφανη για ότι αυτός ο άνθρωπος έφτιαξε.

Για το ταλέντο του που το καλλιέργησε έτσι ώστε να γίνει ένα μεγάλο περιβόλι γεμάτο χρώματα και φαντασία και το απλώνει με μεγάλη χαρά μπροστά σε όποιον γυρέψει να το δει  και κυρίως γιατί ποτέ δεν έχασε το παιδί μέσα του.

Οι εικονογραφήσεις του σε παιδικά βιβλία είναι εντυπωσιακές ενώ αυτό τον καιρό κάνει μαθήματα κόμικς , εικονογράφησης και ελεύθερου σχεδίου.


Έχεις ακολουθήσει μια σειρά λαμπρών σπουδών με μεγάλο ενθουσιασμό, μίλησέ μας λίγο γι αυτές.
Από το 1990 εως το 1995 παρακολούθησα το εργαστήριο ζωγραφικής του Ανδρέα Αγγελόπουλου , ζωγράφου και πλέον πολύ καλού φίλου , μαζί φτιάξαμε το portfolio και το 95-96 φοίτησα στο London Richmond Alpont τάξεως Foundation προκαταρκτικό. Από το 1996 ως το 1999 στο Noritch polytechnic school of Art and Desighκάνοντας Print Making- illustrations-Εικονογράφηση με ειδίκευση στο παιδικό παραμύθι και λίγο στα κόμικς.

Ωστόσο ο τόπος σου παρέμενε ο τόπος σου και γύρισες;
-Αγαπώ τον τόπο μου και ήταν επιλογή μου να γυρίσω, ωστόσο με περίμεναν πολλές εκπλήξεις …….. Το Κατάκολο που ήξερα , δεν υπάρχει πια… Προσπαθώ να το θυμηθώ και δεν μπορώ. Η εξέλιξη είναι τέτοια που εξυπηρετεί τους τουρίστες και μόνο.

Ο κοινωνικός ιστός του χωριού είναι παραμελημένος. Ενώ διαθέτει μια λαμπρή εμπορική ιστορία και θα μπορούσε να γίνει ένα σπουδαίο πολιτισμικό κέντρο έχει μεταμορφωθεί σε τουριστικό προορισμό και τίποτε άλλο.

Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να επαναφέρω στην μνήμη μου τα «δέντρα», τις σκαλίτσες, τη παραλία… αλλά αυτό που βλέπω σήμερα δεν έχει καμιά σχέση με το χθες.

Γυρίζοντας στην Ελλάδα ξεκίνησες να διδάσκεις;
Ναι έχω διδάξει στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, σε ολοήμερα Δημοτικά , έχω συνεργαστεί με τον Δήμο Πύργου και με το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και έχω διδάξει σε σεμινάρια για εκπαιδευτικούς ως καθηγητής παιδικής εικονογράφησης.


Π ως διασκεδάζει ένας καλλιτέχνης τη φαντασία του;
Εγώ προσωπικά δεν χορεύω και δεν τραγουδάω , ταξιδεύω όμως πολύ μακριά με την μουσική ……με τα βαλς του Shostakovich , τη μασκεράτα του Khatsaturjan ,τον Piazzola, τους Tiger Lillies………

Κλείνοντας θα ήθελα να μας πεις τι είναι αυτό που θα ήθελες πιο πολύ και τι σου αρέσει να ονειρεύεσαι.

ΤΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ…..! Θα ήθελα να κυνηγήσω ανεμοστρόβιλους ιππεύοντας μια δρακόμυγα… να κάνω το γύρο του κόσμου μ’ ένα υπερηχητικό χελιδονόψαρο, να έχω τη μύτη του Πινόκιο, να φτάσω στο κέντρο της γης με ένα γεωσκοληκα. Να ανακαλύψω χώρες όπως η Αγγλιμανια που βρίσκεται στο μεταξύ* της Αγγλίας και της Γερμανίας αλλά με πρόλαβε ο γιος μου.

(Στο μεταξύ ,ο ενδιάμεσος αυτός κόσμος είναι συνήθως απαγορευμένος και αόρατος για τους μεγάλους αλλά αν τυχόν βρεθείτε να έχετε μαζί κόκκινη κλωστή, παραμορφωτικούς φακούς επαφής η ένα ζευγάρι καλειδοσκόπια και οπωσδήποτε ένα ζευγάρι μολυβένια παπούτσια από σκάφανδρο σφουγγαρά. Εκεί μπορείς να παλέψεις σούμο με γίγαντες φασόλια, και να παραβγείς στο τρέξιμο με φευγάτες σκέψεις).

Θα ήθελα ακόμα να μαγειρέψω σπαστίτσιο να καβαλήσω το άλογο του Μεγαλεξάνδρου τον Κεφαλοβου να φτιάξω μια πλυξίδα αλλά με πρόλαβε η Εβελίνα η φίλη του Γεράσιμου. -ΤΙ Μ'ΑΡΕΣΕΙ ….Μ' αρέσουν όλα αυτά που δεν έχουμε ακόμα δει, μυρίσει, ακούσει, αγγίξει, γευτεί, και κατά φαντασία φανταστεί.

Που οφείλεται όλος αυτός ο υπέροχος κόσμος;

Οφείλω πολλά στην οικογένεια μου στο Κατάκολο που με μεγάλωσε και στήριξε τα όνειρα μου, αγαπώ τη γυναίκα μου γι’ αυτό που είναι, έχει σταθεί και στέκεται δίπλα μου με πίστη και υπομονή στα εύκολα και τα δύσκολα και χαίρομαι που είμαι επιλογή της και μεγαλώνουμε μαζί, αγαπώ το γιο μου και ας μην είμαι επιλογή του αλλά ελπίζω με τον καιρό να γίνω. Οφείλω πολλά …πολλά… στους φίλους μου που είναι φίλοι και με ανέχονται και με στηρίζουν.

Πηγή. Εφημερίδα «Ο ΦΑΡΟΣ»
Πολιτιστικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος Κατακόλου.


Παύλος  Χαϊκάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Αν επιθυμείτε να σχολιάσετε άμεσα χωρίς σύνδεση, επιλέξτε από το μενού "υποβολή σχολίου ως" το πεδίο (ανώνυμος) ή (όνομα/url) και συμπληρώστε απλά το όνομα σας.
Όλα τα σχόλια περνούν από έγκριση πριν δημοσιευτούν.
Αν επιθυμείτε να συνδεθείτε με το DISQUS ή το FACEBOOK έχετε τη δυνατότητα από το μενού επιλογής σχολίων