NEA

ΠΑΣΧΑ ΥΛΙΚΗ ΚΑΤΑΝΥΞΗ

                       ΠΑΣΧΑ-ΥΛΙΚΗ ΚΑΤΑΝΥΞΗ


Η αυλαία του θείου δράματος άνοιξε για να μας υποδεχθεί στους κόλπους μιας ανώτερης σκέψης, όπου η Μεγάλη εβδομάδα γίνεται μέσον επικοινωνίας με το θείον και τροφός αλήθειας για όσους την αναζητούν.

Μόνο που εμείς για μια ακόμη φορά αυτό το έργο θα το προσπεράσουμε, επιλέγοντας την ψευδαίσθηση της χαράς που προκαλεί ο υλικός κόσμος και που αποτελεί τη μεγάλη κωμωδία της ζωής.
Πόσοι άνθρωποι μπορούν σήμερα να κατανοήσουν το μεγάλο πνευματικό γεγονός της Σταύρωσης του Θεανθρώπου και το μεγάλο νόημα της θυσίας στο Γολγοθά;

Αντίθετα το νόημα του Πάσχα εκφράζεται υπέροχα σε ένα υλικό πεδίο όπου το φαγητό, η κατανάλωση, η διασκέδαση και η απόλαυση γίνονται το ζητούμενο της Μεγάλης Εβδομάδος.

Πάλι θα ξεχυθούμε στους ναούς της αγοράς,Mall, πολυκαταστήματα,outlets κ.λ.π. να θεοποιήσουμε τα αντικείμενα που επιθυμούμε και να βρούμε παρηγοριά από την ηδονική αίσθηση της απόκτησης και της κατανάλωσης.

Πάλι η νηστευτική κατάνυξη της Μεγ.Παρασκευής θα αντικατασταθεί με την ηδονική κατάνυξη των οινοπνευμάτων στα τσιπουράδικα όπου φυσικά πρέπει να έχει γίνει κράτηση γιατί αλλοιώς θα μείνουμε εκτός νυμφώνος.

Πάλι οι νονοί θα προσφέρουν δώρα και υποτιθέμενη χαρά στα βαφτιστήρια τους, αγνοώντας το ύψιστο δώρο που πρέπει να προσφέρουν αυτές τις μέρες και όχι μόνο.Τη πνευματική τροφή που τόσο έχουν ανάγκη αυτά τα παιδιά.

Πάλι θα επισκεφτούμε τυπικά τις εκκλησίες να κάνουμε τυπικά το σταυρό μας, λίγο πριν βγει ο Εσταυρωμένος η ο Επιτάφιος αγνοώντας του τι συνέβει στον Γολγοθά.

Πάλι θα βγάλουμε τα φαναράκια μας στην έξοδο του επιταφίου και πάλι θα βρούμε εκεί την ευκαιρία να μιλήσουμε με όσους γνωστούς και φίλους ακολουθούν, ενώ το θείο δράμα οδηγείται στην κορύφωση του.

Πάλι το Μ.Σάββατο θα τρέξουμε τελευταία στιγμή να πάρουμε πρώτοι το Άγιον Φως και βιαστικά θα φύγουμε μετά το Χριστός Ανέστη γιατί η μαγειρίτσα τρώγεται ζεστή.

Και η κορύφωση της υλικής κατάνυξης θάρθει την Κυριακή του Πάσχα όπου όλη μας η σκέψη,το ενδιαφέρον και η λατρεία θάναι το καλό ψήσιμο του αρνιού για να πάρουμε τα εύσημα της διάκρισης.

Πριν δυο χιλιάδες χρόνια ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός θυσιαζόταν πάνω στο σταυρό για να μας λυτρώσει από τις αμαρτίες.Και να μας δείξει το δρόμο για να γλυτώσουμε από το θάνατο, φωτίζοντας τον Χριστό που έχουμε μέσα μας.

Την διαδικασία του πόνου και των βασάνων που πρέπει να βιώσουμε για κάτι ουσιαστικό και ανώτερο. Τη σταύρωση της ύλης και την ψευδαίσθηση της κοσμικής ζωής για το ανώτερο.

Την πνευματική μας ανάσταση. Την ανάσταση της ψυχή μας που θα μας φέρει πιο κοντά στον δημιουργό μας.Γιατί αυτό είναι το αληθινά ζητούμενο.

<<Γνωρίσατε την αλήθεια και αυτή θα σας ελευθερώσει>>

Σήμερα σταυρωνόμαστε εμείς οι ίδιοι στο σταυρό της ύλης για να σώσουμε τον ένα και μοναδικό θεό της Αγοράς.

Αυτόν λατρεύουμε, αυτόν προσκυνούμε. Σ αυτόν υπαγόμαστε.

Η blackFridayέχει πάρει τη θέση της Μ Παρασκευής. Η ύλη αντικατέστησε την πνευματικότητά μας και το χρήμα έχει γίνει θρησκεία.

Μόνο που αυτή η θρησκεία προσφέρει μόνο πόνο και καμμία λύτρωση. Μόνο εξάρτηση από τα αντικείμενα και υποδούλωση στο νόμο της ανάγκης και της επιθυμίας.

Ίσως και η εκκλησία θα πρέπει να αναθεωρήσει τη θέση της και να αποδεχθεί την πνευματικότητα του ανθρώπου,που την έχει απορρίψει από το 869 με την όγδοη οικουμενική σύνοδο,δεχόμενη μόνο ότι ο άνθρωπος είναι σώμα και ψυχή.

Ίσως θα πρέπει και η εκκλησία να αποδεχθεί τον νόμο της εξέλιξης που επικαλούνται τα ευαγγέλια και να καθοδηγήσει πνευματικά το ποίμνιον της στο δρόμο της αληθείας.

Ίσως και η εκκλησία θα πρέπει να σταματήσει το κυνήγι του υλισμού, των ομοφυλοφίλων, της εξουσίας κ.λ.π και να γίνει χορηγός αγάπης ουσιαστικής και έμπρακτης καθώς και λόγου πνε

ύματος.

Και δεν εννοώ το υλικό κομμάτι προσφοράς αλλά το πνευματικό.Να ξαναγίνει η εκκλησία των πρώτων χρόνων του Χριστιανισμού και της ουσιαστικής διδασκαλίας της.

Μόνο έτσι θα δείξει το φως το αληθινόν και το πνεύμα το επουράνιον σε όλους μας που το έχουμε ανάγκη.

Μόνο τότε θα μπορέσει να ελκύσει τον κόσμο δίπλα της και να γίνει πνευματικός οδηγός ζωής.

Μόνο τότε θα μπορεί να αναμένει ουσιαστική ανάσταση νεκρών και ζωή μέλλοντος.

Μόνο τότε θα έχει νόημα το Χριστός Ανέστη.

Μόνο τότε θα δούμε ότι αυτό μας αφορά όλους.

Μόνο τότε θα μπορούμε να ευχηθούμε

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑΔεν υπάρχουν σχόλια

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Αν επιθυμείτε να σχολιάσετε άμεσα χωρίς σύνδεση, επιλέξτε από το μενού "υποβολή σχολίου ως" το πεδίο (ανώνυμος) ή (όνομα/url) και συμπληρώστε απλά το όνομα σας.
Όλα τα σχόλια περνούν από έγκριση πριν δημοσιευτούν.
Αν επιθυμείτε να συνδεθείτε με το DISQUS ή το FACEBOOK έχετε τη δυνατότητα από το μενού επιλογής σχολίων